Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - näin teet hyvän hankkeen

 

 

1. Älä kiirehdi!

Vaikka Leader-hankkeen haku onkin verrattain yksinkertaista, tämä on tärkeää! Älä hätäile hankkeen aloituksen tai hankintojen kanssa. Tukea ei myönnetä takautuvasti, joten näin varmistetaan hankkeesi tukikelpoisuus ja ettei sinulta mene euroja hukkaan!

 

2. Kiteytä ideasi

Ensin täytyy kiteyttää idea tai tarve. Mitä lähempänä käytäntöä tarve on, sitä helpompaa hankkeen luominen on. Hankkeen tulee sopia johonkin Kuha-Suomen Kalaleaderin strategian toimenpidelinjaan.

 

3. Ota yhteyttä aktivaattoriin

Ota yhteyttä Johannaan - jutellaan yhdessä, onko ideasta hankkeeksi.   Älä jätä hanketta Hyrrään vireille ylläyksenä, vaan testaa hankkeen perusteita ja hankesuunnitelmaa ensivaiheessa aktivaattorilla. Näin saat helposti ja nopeasti tietoa hankesuunnitelman ja idean soveltuvuudesta kalatalousstrategiaan. Neuvomme hankkeen suunnittelussa ja kustannusten arvioinnissa.

 

4.  Panosta hankesuunnitelmaan

Tukea haetaan sähköisesti Hyrrä-järjestelmässä. Tarvitset asiointia varten Suomi.fi-valtuutuksen organisaatioltasi sekä omat nettipankkitunnuksesi.

Hanketta ei voi aloittaa ennen kuin asiakirjat ovat kunnossa. Tukea ei myönnetä takautuvasti. Näin ollen tärkein työkalusi on hyvin laadittu hankesuunnitelma, joka sisältää kustannusarvion. Käytä siis siihen aikaa, se säästää monelta ongelmalta myöhemmin. 

Hyvä hankehakemus esittelee hankken tavoitteen tai hankkeella ratkaistavan ongelman, kertoo tähän tarvittavat toimenpiteet sekä erittelee toimenpiteisiin tarvittavan työmääräarvion ja muut kustannukset.  Erityisesti kustannusten arvioinnissa on muistettava että arvio riittää, mutta arvaus ei. Arviointi edellyttää että arvioinnissa käytetyt perusteet ovat läpinäkyviä ja perusteltuja.

 

5. Kerää liitteet ja lataa dokumentit Hyrrään

Hankehakemusta varten tarvittavat liitteet mieluiten pdf-tiedostoina. Yleisimmät liitteet ovat 

  • Kaupparekisteri- tai yhdistysrekisteriote
  • Allekirjoittajan nimenkirjoittamisoikeuden osoittama dokumentti
  • Hankintojen tai ostopalveluiden kustannuksien kohtuullisuuden osoittavat dokumentit (yleensä tarjoukset)
  • Hankesuunnitelma
  • Kolmen edellisen vuoden tase- ja tilinpäätöstiedot

Varaudu tarvittaessa täydentämään hankehakemusta Kalaleader-ryhmän tai ELY-keskuksen pyynnöstä.

 

6. Allekirjoitus ja vireilletulo

Muistattehan allekirjoittaa hakemuksen Hyrrässä organisaatiosi sääntöjen mukaisesti. Hanke tulee vireille, kun saat vireilletulosta ilmoituksen sähköpostitse osoitteesta hyrra@maanmittauslaitos.fi. Hankkeen vireilletulon jälkeen hankkeen toteuttamisen voi aloittaa omalla riskillä. Ennen vireilletuloa aiheutuneet kustannukset eivät ole tukikelpoisia.

 

7. Hankkeen käsittely ja tukipäätös

Hankkeen käsittely tapahtuu kahdessa vaiheessa.

 

Ensin kalatalousryhmä kokoontuu 4-5 kertaa vuodessa, tarpeen mukaan. Kokouksessa kalatalousryhmä antaa hankkeesta lausunnon, jossa hanke pisteytetään ja sitä verrataan kalatalousohjelmaan. Lausunnossaan Kalaleader esittää puoltavansa tai hylkäävänsä hankeidean, ja osoittaa hankkeelle rahoitusosuuden omasta kehyksestään. 

Seuraavaksi ELY-keskus tekee muodollisen päätöksen hallituksen puoltolauseen perusteella. ELY-keskus voi poiketa Kalaleaderin lausunnosta ainoastaan laillisuusperusteilla. Tämän jälkeen hanke saa virallisen hanketukipäätöksen Hyrrä-järjestelmään.

 

8. Toteuta hanke

Virallisen päätöksen saatuasi voit hyvillä mielin lähteä toteuttamaan hanketta  hyväksytyn hankesuunnitelman ja tukipäätöksen mukaisesti. Muista tiedottaa hankkeestasi ja saamastasi tuesta, jotta muutkin saavat tietää  tukimahdollisuuksista

 

 

 

 

Lataamme myöhemmin tälle alasivulle hankesuunnitteluohjeet, jossa on valmiiden väliotsikoiden avulla kerrottu perusasiat kattavasta hankesuunnitelmasta.