Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Kotimaista kalaa ja elämyksiä lähivesiltä kuluttajille!   

Lähiruoka ja ilmastoystävällinen ruokavalio kiinnostavat kuluttajia erityisesti suurissa kasvukeskuksissa. Toiminta-alueella on monipuoliset, pyynninkestävät kala- ja täplärapukannat ja alue on myös kalastusmatkailullisesti erittäin kiinnostava. 

Kalatalousryhmän toiminta-alueella toimii tällä hetkellä vajaa 160 kaupallista kalastajaa. Erityisesti hyvillä kuhajärvillä (mm. Kulo-Rautavesi, Kyrösjärvi, Lappajärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi ja Ähtärinjärvi) kaupallinen kalastus on aktiivista. Kala-alan laitoksia on Ruokaviraston tietojen mukaan 17 kpl. Kala-alaan liittyvien elintarvikehuoneistojen määrä ei ole tiedossa. Alueella toimii 25 erilaista kalankasvattajaa. Näistä 18 on luonnonravintolammikkokasvattajia, yhdellä on mädinhautomo ja neljällä on kalan- tai ravunkasvatuslaitos. Lisäksi Etelä-Pohjanmaalla on kaksi poikastuotantoon keskittynyttä kiertovesilaitosta. Kalastusmatkailusta säännöllisiä tuloja saavia yrityksiä on alueella useita kymmeniä.

Järvestä lautaselle -strategia pohjautuu esiselvitykseen, jossa kartoitettiin Lappajärven, Pirkanmaan ja Hämeen kalatalousyrittäjien toiminnan nykytilaa ja tulevaisuuden suunnitelmia. Strategiaa on valmisteltu myös alueellisissa kuulemistilaisuuksissa.  Esiselvityksen perusteella on valittu neljä keskeistä kehittämistavoitetta, jotka toimivat kalatalouden toimintaryhmän työn ytimenä.

 

Toimintalinja 1:

Lähikalaa kestävästi ja laadukkaasti kuluttajille - järvestä lautaselle

Toimintalinja 2:

Monimuotoisuuden lisääminen, puhtaat kalavedet sekä ilmastonmuutokseen varautuminen ja sen vaikutusten huomioiminen

Toimintalinja 3: Kalatalouden bisneksen kehittäminen
Toimintalinja 4: Uusia yrittäjiä kalatalouden aloille

 

Tutustu tarkemmin strategiaan ja rahoitettaviin toimenpiteisiin (pdf-tiedosto)